Gå till innehåll

Hundälskande svenskar!

Hundar Sverige

I Sverige finns det många hushåll som skaffat husdjur. Vi tycker generellt om djur i vårt land och skaffar husdjur av alla dess slag. Katter, kaniner, fåglar, marsvin.. Ja, alla former av husdjur. Men favoriten bland husdjuren är helt klart hunden. Där har du en riktigvän för livet som lever i många år!

Favoriten

Hunden är det husjur som fångat våra hjärtan i Sverige. En av anledningarna till detta är att en hund bland annat är en god och trogen vän att ha.
De 10 vanligaste hundraserna i våra hem är:

  • Blandras
  • Labrador retriever
  • Chihuahua
  • Golden retriever
  • Schäfer
  • Jack russell terrier
  • Tax
  • Jämthund
  • Border collie
  • Cavalier King charles

Den arbetande hunden

En hund är en god arbetare och har en bra disciplin. Djuret används i olika situationer och på olika arbetsplatser. T.ex. används de bland annat hos polisen i olika situationer, t.ex. av tullen för att upptäcka eventuella olagliga substanser. De finns idagsläget cirka 400 arbetande hundar i polisen och de flesta av dessa är av raserna schäfer och malinois. De används även i vården, både när det kommer till barn och äldre. Då passar lite olika sorters raser, beroende på uppdrag och vad den ska användas till. Sällskap? Aktivering? Mysa i knät. Där får man se lite till vilka behov hunden förväntas fylla.

Säkerhet

Hunden är inte bara duktig på att ha på våra arbetsplatser. Som tidigare nämnts är den är god och trogen vän till familjerna som har den, den är också ett djur som behöver tas hand om och man behöver göra vissa anpassningar hemma för att det ska passa att ha en hund hemma.
Har du t.ex. hunden i bilen när du är ute och åker bör du tänka på att installera en hundgrind i bagageutrymmet så att den inte smiter iväg när ni öppnar luckan vid t.ex. en rastplats. Det kan också vara en god idé med en hundgrind till uteplatsen, om den inte kan gå ut obevakat på gräsmattan i de fall du har en.

Omsorg

Hundar kräver mycket omsorg. Det finns därför mycket man behöver ta ställning till inför vid ett köp. Beroende på ras så skiljer sig behoven när det kommer till motion, aktivering, träning och kost. Det krävs också en hel del veterinärbesök, både när det kommer till fysisk hälsa men också när det kommer till mindre (men ack så viktiga) hygienfrågor som tandborstning och kloklippning i de fall man inte själv är van eller har kunskap kring hur man bör ta hand om det.
En djurförsäkring som är anpassad till just den ras du skaffat behövs också, då det precis som med alla levande varelser kan hända att din hund blir sjuk och behöver tas hand om.
Men det är inte bara tråkigheter man behöver fixa med rent praktiskt. Det finns nu mera även ett stort utbud när det kommer till kläder för hundar, alla möjliga sorters filtar och jackor. Det finns även flytvästar för de som ska ut på sjön, vare sig det gäller i privat ärende eller som en arbetande hund.

Man kan lugnt säga att vi i Sverige älskar vårat kära djur, hunden!