Gå till innehåll

Credway och andra mikrobolags intåg i Sverige

Att ta ett snabblån eller ett mikrolån via olika mikrolånbolag, som exempelvis Credway eller dylikt, har blivit alltmer populärt då det innebär snabba utbetalningar och en avsaknad av UC, vilket gör att låntagaren inte drabbas av andra bankers och låneinstituts snedvridna blickar om man kanske inte har alla odds på sin sida.

De många mikrobolagen har alltjämt letat sig in på den svenska marknaden och poppat upp som svampar ur jorden och alla har de olika erbjudanden och alternativ till de klassiska sms-lånen. Detta för att tillgodose fler behov och erbjuda alternativ med kortare eller längre löptider och villkor. Räntefria lån, annuitetslån och kreditkonto är bara några exempel.

Credway är ett mikrobolag som erbjuder kontokredit och vad det är förklaras längre ned i artikeln.

Mikrobolagens intåg i Sverige

Ju mer populärt de små snabblånen eller kreditmöjligheterna blir, desto fler bolag öppnar upp för den svenska marknaden. Mikrolånbolagen började utöka i USA, Australien, Finland och Kanada men eftersom trenden snabbt har spridit sig till Sverige så har fler och fler svenska mikrolånbolag startat upp sina verksamheter, vilket gör att den svenska marknaden tagit till sig av fördelarna som de utländska bolagen har skapat. Fördelen med bolagen är att de beviljar snabba lån när de övriga bankerna säger nej, vilket har inneburit begränsningar för vanligt folk. Några av mikrolånbolagen är Credway, Creditstar, Viaconto, Extracredit m.fl. Hos vissa är betalningsanmärkningar inget hinder, medans de kan vara det för andra. Den effektiva räntan är däremot högre än hos vanliga banker, på grund av den snabba återbetalningstiden.

Ända sedan 2006 har marknaden för mikrobolag fullkomligt exploderat, då de redan gjort succé i USA under en tid. De har skördat stora framgångar då folk behöver snabba cash till en resa, oväntade utgifter, ett bilköp eller konsumtion. Konsumtionen har blivit ett faktum sedan åratal tillbaka och detta gynnas naturligtvis marknaden av.

Nuförtiden finns det även jämförelsesajter där hemsidan jämför det bästa snabblånet och mikrolånbolaget för just dig och din privatekonomi, precis som det finns jämförelsesajter av vanliga privatlån.

Fördelar och nackdelar med mikrolån

Detta kan såklart innebära både fördelar och nackdelar, beroende på om du kan betala av ditt lån eller inte. Men då man eftersträvar att även folk med tight ekonomi också bör kunna dra fördel av lån, så är det tur att dessa bolag finns. Citatet från Bibeln

De ogudaktiga lånar och betalar inte.

är emellertid ett uttryck som inte alltid stämmer överens med verkligheten.
Numera har de klassiska sms-lånen med kort återbetalningstid även börjat ersättas med annuitetslån med en löptid på 1-2 år för att erbjuda mer flexibilitet till kunderna.

Mikrolånbolag och banktjänster

Många av de svenska och nordiska bankerna har ett s.k. samarbete med mikrolånbolagen, vilket innebär att man som kund får sina pengar direkt utbetalda till sitt bankkonto i exempelvis SEB eller Nordea. Detta kan gå på några minuter men ibland ta en timme, vilket är en relativt okej tidsram. I de flesta fall går det även att få sina pengar utbetalade kvällstid eller på helger och högtider och trots att vissa banker har tillämpat restriktioner mot detta, så väljer ändå de flesta aktörer att ha kvar detta samarbete.

UC och kreditupplysningar hos mikrolånbolagen

Många mikrolånbolag vill erbjuda sina kunder ett lån eller en kredit utan att nödvändigtvis ta en UC på dem. Däremot kan man ta en kreditupplysning, men detta är inte detsamma som en UC. På Credway UC kan man slippa en UC upp till lånebelopp på 30 000 kr och på det viset slippa att synas i bankernas historik över personer som har begärt lån men kanske inte fått dem beviljade.

Credway är en kontokredit som erbjuder kredit utan extra plastkort och där man kan använda en summa mellan 1000-30 000 kr. Pengarna överförs i samma stund som kunden gör ett uttag från krediten och därigenom betalas bara räntan för den del av krediten som utnyttjats. Detta är en mer fördelaktig variant av sms-lån då räntan är bättre för kunden.
Hur det ser ut på andra mikrolånbolag varierar, beträffande kreditupplysningar och UC. Dock är fördelen för kunderna större om just UC:n inte är inkluderad, utan då hellre en vanlig kreditupplysning.