Gå till innehåll

Är lågkonjunkturen på intåg?

Högkonjunktur

Nyligen blev situationen med den svenska kronan en internationell nyhet. Den svenska kronan har länge tappat i relation till andra valutor men på senare tid har den nästintill kollapsat och har aldrig varit så lågt värderad som den idag är gentemot den amerikanska dollarn.

2019 har inte varit ett undantag för den svenska kronan. Hittills, under 2019, har den svenska kronan presterat sämst av alla världens stora valutor—och effekten ser inte ut att avta någon gång snart.

Vidare så ser inga lösningar ut att finnas på horisonten, utan tvärtom. Europas problem verkar bara bli allt större. Politiska oroheter växer runtom kontinenten och likaså i Sverige.

Var är valutan på väg? Kommer den fortsätta sjunka och följa den trend den haft det senaste decenniet? Vad händer om detta fortsätter?

Lågkonjunktur

Lågkonjunktur innebär att marknaden tappar i värde istället för att öka i värde (högkonjunktur).

När en lågkonjunktur inträffar så brukar bostadspriserna åka ned—färre jobb skapas och färre värde byggs på marknaden. Istället förlorar folk jobben istället för att erhålla dem, kronan tappar i värde och i princip så blir det tuffa tider.

Sverige har inte sett en lågkonjunktur på historiskt länge nu. Hög- och lågkonjunkturer ska komma i cykler där högkonjunkturen inte ska vara en bubbla utan en vanlig ökning i ekonomisk värde, och därefter ska lågkonjunkturen balansera detta och korrigera värdeökningen så den följer verkligheten.

Således kan folk bygga värde och därefter njuta av sina värdeökningar medan de fortsätter jobba på och avvaktar nästa högkonjunktur. Cyklerna brukar inte vara några år emellan utan ekonomin rullar på och som privatperson känner man inte något alls.

Det som utmärker situationen idag

Högkonjunkturen har varat i snart 12 år. Detta är historiskt, onormalt och främst på grund av att centralbanken hållit räntorna historiskt låga under så lång tid. Ränta brukar innebära en kostnad. Centralbanken har idag en negativ ränta, vilket aldrig förr varit fallet i modern historia.

Detta betyder att en bank tjänar pengar när de lånar pengar från centralbanken. Gratis pengar, alltså. Varför skulle inte en bank låna en massa pengar och låna ut dessa åt sina kunder? De tjänar ju bara på det.

Ända anledningen är olika restriktioner på hur mycket en bank får låna som centralbanken placerat, i hopp om att ha kontroll över situationen.

Så det vi sett hittills är att banker försökt låna så mycket pengar de bara kan från centralbankerna och vidare gett så många lån som de bara kan åt kunder. Folk har lånat pengar från banker till historiskt låga räntor och köpt hus som de egentligen inte har råd med. Folk har köpt bilar och mer för pengar de egentligen inte har samt spenderat dessa pengar på saker med marknadspriser som egentligen inte reflekterar de verkliga värdena.

Husen man köpt har varit dyra på grund av denna effekt, och detta har inte stoppat folk från att låna pengar de inte har råd med för att köpa hus som är på tok för dyra.

Vad händer när lågkonjunkturen väl inträffar?

Jo, bankerna behöver nu betala tillbaka pengarna de lånat från centralbanken. Detta innebär att de kommer höja räntorna på sina kunder och det innebär att man som privatperson nu behöver amortera av det dyra lånet som man egentligen inte ens bör ha blivit beviljad, till en ökad ränta, och nu hamnar under ekonomisk oro.

Fortsätter räntorna att öka behöver man antingen be ens arbetsgivare att höja ens lön efter skatt vilket vidare kan sätta press på arbetet, eller så behöver man helt enkelt försöka leva på mindre medan man amorterar av det väldigt dyra lånet för att betala för det väldigt dyra huset.

I takt med att bankerna betalar tillbaka lånen och människor betalar tillbaka sina banklån kommer ekonomin att minska. Färre kommer spendera pengar på lyxkonsumtion och det kommer resultera i att restauranger och andra sektorer kommer behöva stänga ned. Detta innebär förlorat arbete för deras anställda som nu vidare inte kommer ha pengar att spendera på konsumtion, eller betala för sina hus och lån.

Detta kan leda till att folk går i konkurs och inte kan betala för sig. Bankerna beslagtar husen de köpt för att behöva betala tillbaka lånen de tagit från centralbankerna och ekonomin hamnar i en ond spiral.

Denna effekt kallas för lågkonjunktur, och även om effekten vanligtvis inte ska vara förödande alls utan bara vara i något år, och inte påverka ekonomin så mycket, så har den historiskt höga högkonjunkturen idag lett till att lågkonjunkturen också kommer vara historisk.

Vad kan vi vänta oss? Ingen vet. Det ända vi vet är att konjunkturen aldrig varit så hög som den är idag. Aldrig någonsin i Sveriges historia. Det som går upp måste även komma ned och lågkonjunkturen är oundviklig. Vad det kommer att leda till (ännu mer pengaspendering från staten? Ännu lägre räntor från centralbanken?) kan antingen korrigera Sveriges ekonomi eller vidare sänka kronans värde och leda till större problem i ett senare skede.

En sak är säker och det är cykeln kvarstår. Vad det i slutändan kommer att leda till är dock en fråga man fortfarande kan fråga sig.